Header 2016

Tämä opas sisältää käytännön vinkkejä pelaajan vanhemmille. Mukavia hetkiä lajin parissa!

Harrastuksen mahdollistamiseksi  joukkueisiin tarvitaan toimijoita, joten vanhempien osallistuminen toimintaan on erittäin tärkeää. Pieni askel sinulle, on iso askel lapsesi joukkueelle!

 

Lapsen harrastuksen tukeminen

DSC 4881 330x219Vanhempana sinun tärkein tehtäväsi on tukea lapsesi harrastusta. On hyvä muistaa, että lapset osallistuvat harrastukseensa omasta tahdostaan – se on siis pääosin lapsen ja nuoren oma juttu. Vanhemman hyväksyntä on kuitenkin tärkeä jokaiselle lapselle ja nuorelle. Kannustus ja rohkaisu antavat lapsille itseluottamusta, kun sen sijaan pakottamista tai virheiden etsintää tulisi välttää, sillä ne aiheuttavat vain pahaa oloa.

Kun vanhemmat suhtautuvat lapsen harrastukseen oikealla asenteella, se vahvistaa lapsi-vanhempi-suhdetta. Harrastus on lapselle ja nuorelle iso juttu, joten osallistumalla ja tukemalla vanhempi pääsee osallistumaan tärkeään asiaan lapsen elämässä.

 

Treenien seuraaminen

DSC 4950 167x251Pelien ja harjoitusten seuraaminen on sovittava yhdessä vanhemman ja lapsen kesken. Hyvänä periaatteena voidaan pitää, että pääsääntöisesti vanhemmat eivät ole katsomassa lasten harjoituksia. Näin lapsi ei tunne olevansa koko ajan tarkkailun alla ja voi keskittyä treeneihin täysillä. Välillä harjoituksia voi kuitenkin tulla katsomaan ja lapselle tulee antaa mahdollisuus toivoa vanhemman läsnäoloa. Näin vanhempi voi esimerkiksi tulla katsomaan treenejä, kun lapsi on oppinut jotain uutta, jonka haluaa näyttää vanhemmalle.  

Ideaalitilanteessa harjoituspaikka on niin lähellä, että lapsi voi itse kulkea treeneihin. Jos tämä ei onnistu, kannattaa sopia kimppakyytejä lähellä asuvien pelaajien kanssa. Näin vanhemman ei tarvitse kuljettaa lasta jokaisiin treeneihin. Mikäli vie lapsen treeneihin, voi treeniajan harjoitusten katsomisen sijaan hyödyntää muilla tavoin. Usein harjoitukset ovat isoissa urheilukeskuksissa, joten lapsen treenien ajaksi voi mennä itsekin liikkumaan vaikka jumppaan tai kuntosalille. Piristävän kävelylenkin ulkoilmassa voi tehdä missä vain. Treenien aikana ehtii myös usein käydä kaupassa hoitamassa ruokaostokset tai muilla asioilla.

 

Pelien seuraaminen

DSC 5052 350x233Suurin osa lapsista toivoo vanhempaa katsomaan pelejä. Riippumatta pelaajan iästä, ennen pelin alkua katse usein kiertää katsomoa ja etsii tuttuja naamoja. Osallistu siis mahdollisuuksien mukaan otteluihin katsojana.

Katsojan roolissa on hyvä muistaa muutama periaate. Positiivinen kannustaminen ja tsemppaaminen on hyvin toivottavaa. Sen sijaan lapselle huutaminen ja neuvominen ei ole suotavaa. Kentällä ollessaan lapsi on liian kiireinen ottamaan neuvoja vastaan ja keskittyminen täytyy olla pelissä eikä katsomon kuuntelussa. Lapsen pitää itse oppia tekemään oikeat ratkaisut kentällä. Pelien aikana ohjeet ja neuvot tulevat ohjaajilta ja valmentajilta vaihtopenkillä.

Myös tuomarin tai valmentajan/ohjaajan kannattaa antaa hoitaa oma tehtävänsä rauhassa, sillä heillekään huutelu ei edistä sitä, että lapsi saa pelistä mukavan kokemuksen. Usein naama punaisena katsomosta tuomarille huutava vanhempi saa oman lapsen nolostumaan, puhumattakaan esimerkkinä olemisesta.  Arvostelun sijaan onkin tärkeää arvostaa lapsen harrastukseen liittyviä toimijoita, sillä ilman heitä ei lapsellasi olisi mahdollisuutta harrastaa.

On hyvä tiedostaa, että myös pettymykset kasvattavat lasta. Ei siis ole järkeä pyrkiä peleissä voittoon keinoja kaihtamatta. Kannattaa myös muistaa, että peli voi olla onnistunut, vaikka voittoa ei tulisikaan. Tämän takia ensimmäinen kysymys kotiin tulevalle lapselle ei pitäisi olla ”Voititteko?” vaan ennemminkin ”Oliko hauskaa?” tai ”Onnistuitko omissa suorituksissasi?”.

Huippuaikuinen video

Katso Nuoren Suomen video Huippuaikuinen, joka on hyvä muistutus meille kaikille vanhemmille. Video on osa uudistuneita lasten Urheilun Pelisääntöjä.


Osallistu joukkueen toimintaan

Useassa salibandyjoukkueessa on ongelmana taustatoimijoiden vähäisyys. Jokainen joukkue tarvitsee taustahenkilöitä, jotta toiminta pyörii ja lapsille voidaan tarjota harrastusmahdollisuus.

Usean toimijan taustatiimi on parempi vaihtoehto kuin yhden henkilön pyörittämä joukkue, koska yksin toimivalle tehtäviä kasaantuu aivan liikaa. Tämän takia olisi hienoa, että mahdollisimman moni vanhempi osallistuisi joukkueen taustojen hoitoon, pienikin panos vaikuttaa. Malliesimerkkejä rooleista, joissa vanhemmat voivat joukkueen taustoilla toimia (voi myös yhdistellä tai jakaa tilanteen mukaan):

Valmentaja tai apuvalmentaja

salming coach mapJos on vähänkään urheilu- tai lasten ohjaustaustaa, on jo riittävät eväät toimia pienten junioreiden valmentajana. Lajitaustasta on tietysti hyötyä, mutta se ei ole välttämätön. SSBL ja SLU:n aluetoimistot järjestävät ohjaaja- ja valmentajakoulutusta halukkaille.

Verryttelyvastaava

Ennen ja jälkeen jokaisen harjoituksen tulisi tehdä edes lyhyt alku- ja loppuverryttely. Jos pidät hölkkäilystä ja venyttelystä, tarjoudu vapaaehtoiseksi vetämään alkulenkkejä tai loppuverryttelyjä. Kun alkulenkin vetää joku muu, valmentajille jää aikaa orientoitua ja viimeistellä sillä aikaa suunnitelmat lajiharjoituksiin.

Joukkueenjohtaja

Tärkeimmät tehtävät ovat organisointi ja tiedottaminen. Toimii linkkinä valmentajien ja vanhempien välillä, että kaikki saavat tärkeät tiedot. Tilavarausten hoitaminen, turnausilmoittautumiset ja muut järjestelyt. Vanhempien palavereihin koolle kutsuminen.

Tiedottaja/nettisivuvastaava

PCJoukkueen nettisivut ovat helppo keino viestiä, kun niitä päivitetään säännöllisesti. Nettisivuvastaava päivittää harjoitusaikamuutokset, ottelutulokset ja uutisia joukkueen tapahtumista. Uutisia voi kirjoittaa useampikin henkilö, tällöin nettisivuvastaava vain päivittää muiden kirjoittamat jutut sivuille.

Rahastonhoitaja

Hoitaa joukkueen tiliä, laskuttaa kausimaksut sekä vastaanottaa ja maksaa joukkueen laskut. Rahastonhoitaja keventää joukkueenjohtajan työmäärää, joka muutoin hoitaisi tämänkin ruudun.

Huoltaja

On paikalla ainakin peleissä, usein myös treeneissä. Huolehtii lääkelaukusta ja paikkaa pienet kolhut. Joukkueella voi olla useampia huoltajia, jotka vuorottelevat paikallaolossa.

Toimitsija

pytkirjaJokaisella joukkueella on kerran kaudessa vastuuturnaus, jossa joukkue vastaa otteluiden peliajan mittaamisesta ja pöytäkirjan täyttämisestä. Tähän tarvitaan toimitsijoita. 

Aktiviteettiryhmän jäsen

Joukkueella on hyvä olla vuodessa muutama tapahtuma, joissa ei ajatella ollenkaan pelaamista (esim. kauden avajaiset syksyllä, pikkujoulut ja kauden päättäjäiset). Muutamasta vanhemmasta koostuva aktiviteettiryhmä suunnittelee tapahtuman ohjelman, varaukset ja tarjoilut.

 

Varustevinkit

Salibandy ei varsinaisesti ole välineurheilua, mutta tietyt perusasiat varusteiden suhteen kannattaa silti huomioida. Junioripelaajan tärkeimmät varusteet ovat sisäpelikengät, maila ja suojalasit.

Sisäpelikengät

Hyvä salibandykenkä kestää jalkoihin kohdistuvat väännöt sekä tukee äkkipysähdyksissä ja suunnanmuutoksissa. Iskunvaimennus ja pehmeä pohja ovat kengän keskeisiä ominaisuuksia, sillä pelissä juostaan paljon.

Sisäpelikenkien tulee olla kiertojäykät ja kulutuskestävät. Matala varsi tuo liikkeeseen ketteryyttä, mutta korkeareunainen tukee lajissa koville joutuvaa nilkkaa. Valinta on makukysymys.

Kenkien valinnassa huomioitavaa: syksy 2012 0017 Asics Gel-Cyber Power M P228Y 8690

  1. Istuvuus - Kengän pitää tuntua hyvältä jalassa
  2. Oikea koko - Kenkä ei saa tuntua liian ahtaalta, varpaat ei saa osua kärkeen. Toisaalta liian isoa kenkää ei voi ostaa, koska silloin vaimennukset ja tuet eivät osu oikeaan paikkaan.
  3. Oikeantyyppinen kenkä - Kiertojäykkyyttä ja vaimennusta pitää löytyä, lisäksi mietittävä haluaako tukia, hyvää alustantuntumaa tai korkeaa vartta.
  4. Pohjan pito - Kengän pidon tulisi säilyä likaisella tai liukkaallakin alustalla
  5. Päällisen kestävyys - Päällinen ei saa rikkoutua heti tai pohja revetä. Kengän pitää kestää.

Sisäpelikengät on tehty normaalille askellukselle. Mahdolliset askellusvirheet kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella (lääkäri, fysioterapeutti tai urheiluliikkeen Footbalance-klinikka).

Sisäpelikenkien iskunvaimennus ja pohjan muodot kuluvat käytössä, joten uudet kengät on hyvä ostaa kerran vuodessa. Kenkien kulumista voi testata ottamalla pohjallisen pois ja laittamalla käden kengän sisään. Jos tuntee jalkapohjan jäljet, kenkä on painunut kasaan ja vaihto paikallaan.

Maila

Salming mailaSalibandymaila on sopivan pituinen, kun varsi ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, ja se heikentää laukaisuedellytyksiä. Liian lyhyellä mailalla on huono ulottuvuus, mikä ei tee hyvää selälle. Mailanvalmistajat myyvät eripituisia mailoja junioreille, joten helpointa on ostaa suoraan oikeanpituinen maila.

Pituuden ohella toinen tärkeä mailan varren ominaisuus on jäykkyys (flex). Jäykkyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka monta millimetriä mailan varsi taipuu. Näinollen mitä isompi luku, sitä enemmän maila taipuu. Mailanvalmistajat merkkaavat varren jäykkyyden mailoihin. Junioripelaajan mailan tulee olla riittävän joustava, jotta pelaaja saa vetoihin voimaa. Joustava varsi myös helpottaa pallonhallintaa. Junioreille hyvä jäykkyys on 30 mm tai enemmän.

Mailan varren muoto on yleensä ovaali, mikä parantaa otetta. Grippi eli mailan otealueen "teippi" pitää käsien otteen hyvänä hikoillessakin.

Lapa on mailan henkilökohtaisin osa, siitä voi käyristämisellä muotoilla omanlaatuisen. Lavan kovuus ja muoto vaikuttavat syöttöihin ja vetoihin. Lavassa tulisi olla riittävästi suoraa pintaa syöttöjen ja laukausten oppimiseen. Osa lavoista on myös valmiiksi vähän muotoiltuja. Junioreilla lapa ei saa olla liian kova, jotta voimat riittävät sen käsittelyyn laukauksissa. Lavan pehmeys antaa myös paremman tuntuman palloon, joten junioreiden on hyvä suosia pehmeitä lapoja.

Mailan vartta voi lyhentää (lyhennetään yläpäästä) ja lapaa halutessa käyristää. Käyryys saa sääntöjen mukaan olla enintään 30 milliä. Lapa käyristetään kuumana, minkä jälkeen se jäähdytetään heti kylmän vesihanan alla.

Suojalasit

Salming Prot Eyewear youthJunioripelaajan on hyvä käyttää pelatessa suojalaseja, jotta vältytään silmävammoilta. Suojalasien hankinnassa tärkeintä on lasien istuvuus, lasien tulee tuntua hyvältä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kiinnitykseen (takaremmi) ja lasien huurtuvuuden estoon.

Hyvänew_iff_mark.jpgksymismerkki

Kaikkien salibandyvarusteiden (kenkiä lukuun ottamatta) tulee olla kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksymiä ja niistä tulee löytyä hyväksymismerkki.

 

Urheilijan ruokavalio

Hyvillä eväillä peli kulkee

Nuori salibandyn pelaaja kasvaa, rakentaa voimaa ja kestävyyttä, opettelee lajinsa tekniikkaa ja pelitaktiikoita. Hänen on opeteltava myös syömään ja juomaan oikein, jotta hänestä tulisi hyvä urheilija. Kunnon sapuskalla keho voimistuu, polla pitää, tossu liikkuu ja tehopisteet nousevat.

Hyvä ruoka tukee harjoittelua ja otteluja. Arkiruokailu ja järkevät eväät yhdessä liikuntaharrastuksen kanssa rakentavat sen kunnon, jolla jaksaa paahtaa kentällä ja latoa maaleja.

1557 articleVeden juomisen tärkeys korostuu liikuntasuorituksiin valmistautumisessa ja palautumisessa. Veden litkiminen on erittäin tärkeää ennen pelejä ja pelien jälkeen, sillä hikoillessa elimistöstä haihtuu enemmän nestettä. Nestehukka voi näkyä kentällä voimattomuutena ja lihakset saattavat krampata, liian vähäinen nesteen nauttiminen laskee siis suorituskykyä.

Joukkueissa olisi hyvä kerrata yhdessä pelaajien ja vanhempien kanssa, mitkä olisivat hyviä eväitä syötäväksi ennen treenejä, harjoitusten jälkeen ja turnausmatkoilla: karkit, sipsit ja virvoitusjuomat eivät kuulu kunnon eväisiin!

Hyvää ruokaa - ei ihmepillereitä

lautasmalli 0Kunnon ruoka tuo nuoren urheilijan ravintoon hiilihydraatteja lihasten ja aivojen energialähteeksi, proteiinia kudosten uusiutumiseen ja lihasvoiman kasvattamiseen, sopivan määrän hyvää rasvaa elimistön voiteluaineeksi sekä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, joilla elintoiminnot rullaavat.

Täysjyväviljavalmisteet, vähärasvaiset maito- ja lihavalmisteet, kala ja kananmuna, pehmeät kasvirasvat niin salaattikastikkeessa kuin leivälläkin sekä tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät kaikki välttämättömät ravintoaineet sopivassa suhteessa toisiinsa. Nesteellä korvataan hikoilua. Hyvin syövän urheilijan ruokavalion ravintoainetiheys on huippua, eikä pilleripurkkiin tai muihin ravintolisiin tarvitse kajota.

 

 

Lähde: © Suomen Salibandyliitto ry & Nuori Suomi ry

Vanhemman opas

etytot_veto.jpg

Tämä opas sisältää käytännön vinkkejä pelaajan vanhemmille. Mukavia hetkiä lajin parissa!

Harrastuksen mahdollistamiseksi  joukkueisiin tarvitaan toimijoita, joten vanhempien osallistuminen toimintaan on erittäin tärkeää. Pieni askel sinulle, on iso askel lapsesi joukkueelle!

Lapsen harrastuksen tukeminen

Vanhempana sinun tärkein tehtäväsi on tukea lapsesi harrastusta. On hyvä muistaa, että lapset osallistuvat harrastukseensa omasta tahdostaan – se on siis pääosin lapsen ja nuoren oma juttu. Vanhemman hyväksyntä on kuitenkin tärkeä jokaiselle lapselle ja nuorelle. Kannustus ja rohkaisu antavat lapsille itseluottamusta, kun sen sijaan pakottamista tai virheiden etsintää tulisi välttää, sillä ne aiheuttavat vain pahaa oloa.

Kun vanhemmat suhtautuvat lapsen harrastukseen oikealla asenteella, se vahvistaa lapsi-vanhempi-suhdetta. Harrastus on lapselle ja nuorelle iso juttu, joten osallistumalla ja tukemalla vanhempi pääsee osallistumaan tärkeään asiaan lapsen elämässä. 

Treenien seuraaminen

Pelien ja harjoitusten seuraaminen on sovittava yhdessä vanhemman ja lapsen kesken. Hyvänä periaatteena voidaan pitää, että pääsääntöisesti vanhemmat eivät ole katsomassa lasten harjoituksia. Näin lapsi ei tunne olevansa koko ajan tarkkailun alla ja voi keskittyä treeneihin täysillä. Välillä harjoituksia voi kuitenkin tulla katsomaan ja lapselle tulee antaa mahdollisuus toivoa vanhemman läsnäoloa. Näin vanhempi voi esimerkiksi tulla katsomaan treenejä, kun lapsi on oppinut jotain uutta, jonka haluaa näyttää vanhemmalle.  

Ideaalitilanteessa harjoituspaikka on niin lähellä, että lapsi voi itse kulkea treeneihin. Jos tämä ei onnistu, kannattaa sopia kimppakyytejä lähellä asuvien pelaajien kanssa. Näin vanhemman ei tarvitse kuljettaa lasta jokaisiin treeneihin. Mikäli vie lapsen treeneihin, voi treeniajan harjoitusten katsomisen sijaan hyödyntää muilla tavoin. Usein harjoitukset ovat isoissa urheilukeskuksissa, joten lapsen treenien ajaksi voi mennä itsekin liikkumaan vaikka jumppaan tai kuntosalille. Piristävän kävelylenkin ulkoilmassa voi tehdä missä vain. Treenien aikana ehtii myös usein käydä kaupassa hoitamassa ruokaostokset tai muilla asioilla.

 

Pelien seuraaminen

Suurin osa lapsista toivoo vanhempaa katsomaan pelejä. Riippumatta pelaajan iästä, ennen pelin alkua katse usein kiertää katsomoa ja etsii tuttuja naamoja. Osallistu siis mahdollisuuksien mukaan otteluihin katsojana.

Katsojan roolissa on hyvä muistaa muutama periaate. Positiivinen kannustaminen ja tsemppaaminen on hyvin toivottavaa. Sen sijaan lapselle huutaminen ja neuvominen ei ole suotavaa. Kentällä ollessaan lapsi on liian kiireinen ottamaan neuvoja vastaan ja keskittyminen täytyy olla pelissä eikä katsomon kuuntelussa. Lapsen pitää itse oppia tekemään oikeat ratkaisut kentällä. Pelien aikana ohjeet ja neuvot tulevat ohjaajilta ja valmentajilta vaihtopenkillä.

Myös tuomarin tai valmentajan/ohjaajan kannattaa antaa hoitaa oma tehtävänsä rauhassa, sillä heillekään huutelu ei edistä sitä, että lapsi saa pelistä mukavan kokemuksen. Usein naama punaisena katsomosta tuomarille huutava vanhempi saa oman lapsen nolostumaan, puhumattakaan esimerkkinä olemisesta.  Arvostelun sijaan onkin tärkeää arvostaa lapsen harrastukseen liittyviä toimijoita, sillä ilman heitä ei lapsellasi olisi mahdollisuutta harrastaa.

On hyvä tiedostaa, että myös pettymykset kasvattavat lasta. Ei siis ole järkeä pyrkiä peleissä voittoon keinoja kaihtamatta. Kannattaa myös muistaa, että peli voi olla onnistunut, vaikka voittoa ei tulisikaan. Tämän takia ensimmäinen kysymys kotiin tulevalle lapselle ei pitäisi olla ”Voititteko?” vaan ennemminkin ”Oliko hauskaa?” tai ”Onnistuitko omissa suorituksissasi?”.

Osallistu joukkueen toimintaan

Useassa salibandyjoukkueessa on ongelmana taustatoimijoiden vähäisyys. Jokainen joukkue tarvitsee taustahenkilöitä, jotta toiminta pyörii ja lapsille voidaan tarjota harrastusmahdollisuus.
Usean toimijan taustatiimi on parempi vaihtoehto kuin yhden henkilön pyörittämä joukkue, koska yksin toimivalle tehtäviä kasaantuu aivan liikaa. Tämän takia olisi hienoa, että mahdollisimman moni vanhempi osallistuisi joukkueen taustojen hoitoon, pienikin panos vaikuttaa. Malliesimerkkejä rooleista, joissa vanhemmat voivat joukkueen taustoilla toimia (voi myös yhdistellä tai jakaa tilanteen mukaan):
Valmentaja tai apuvalmentaja
Jos on vähänkään urheilu- tai lasten ohjaustaustaa, on jo riittävät eväät toimia pienten junioreiden valmentajana. Lajitaustasta on tietysti hyötyä, mutta se ei ole välttämätön. SSBL ja SLU:n aluetoimistot järjestävät ohjaaja- ja valmentajakoulutusta halukkaille.
Verryttelyvastaava
Ennen ja jälkeen jokaisen harjoituksen tulisi tehdä edes lyhyt alku- ja loppuverryttely. Jos pidät hölkkäilystä ja venyttelystä, tarjoudu vapaaehtoiseksi vetämään alkulenkkejä tai loppuverryttelyjä. Kun alkulenkin vetää joku muu, valmentajille jää aikaa orientoitua ja viimeistellä sillä aikaa suunnitelmat lajiharjoituksiin.
Joukkueenjohtaja
Tärkeimmät tehtävät ovat organisointi ja tiedottaminen. Toimii linkkinä valmentajien ja vanhempien välillä, että kaikki saavat tärkeät tiedot. Tilavarausten hoitaminen, turnausilmoittautumiset ja muut järjestelyt. Vanhempien palavereihin koolle kutsuminen.  
Tiedottaja/nettisivuvastaava
Joukkueen nettisivut ovat helppo keino viestiä, kun niitä päivitetään säännöllisesti. Nettisivuvastaava päivittää harjoitusaikamuutokset, ottelutulokset ja uutisia joukkueen tapahtumista. Uutisia voi kirjoittaa useampikin henkilö, tällöin nettisivuvastaava vain päivittää muiden kirjoittamat jutut sivuille.
Rahastonhoitaja
Hoitaa joukkueen tiliä, laskuttaa kausimaksut sekä vastaanottaa ja maksaa joukkueen laskut. Rahastonhoitaja keventää joukkueenjohtajan työmäärää, joka muutoin hoitaisi tämänkin ruudun.
Huoltaja
On paikalla ainakin peleissä, usein myös treeneissä. Huolehtii lääkelaukusta ja paikkaa pienet kolhut. Joukkueella voi olla useampia huoltajia, jotka vuorottelevat paikallaolossa.
Toimitsija
Jokaisella joukkueella on kerran kaudessa vastuuturnaus, jossa joukkue vastaa otteluiden peliajan mittaamisesta ja pöytäkirjan täyttämisestä. Tähän tarvitaan toimitsijoita. 
Aktiviteettiryhmän jäsen
Joukkueella on hyvä olla vuodessa muutama tapahtuma, joissa ei ajatella ollenkaan pelaamista (esim. kauden avajaiset syksyllä, pikkujoulut ja kauden päättäjäiset). Muutamasta vanhemmasta koostuva aktiviteettiryhmä suunnittelee tapahtuman ohjelman, varaukset ja tarjoilut.  

Varustevinkit

Salibandy ei varsinaisesti ole välineurheilua, mutta tietyt perusasiat varusteiden suhteen kannattaa silti huomioida. Junioripelaajan tärkeimmät varusteet ovat sisäpelikengät, maila ja suojalasit.
 
Sisäpelikengät
Kenkien iskunvaimennukset ja pohjan pito kuluvat käytössä, joten kengät on hyvä uusia noin kerran vuodessa.

Kenkien valinnassa huomioitavaa: 1) istuvuus, kengän pitää tuntua jalassa hyvältä, 2) oikea koko, 3) oikeat ominaisuudet (kiertojäykkyys, tuet, vaimennus, varren korkeus), 4) pohjan pito, 5) Päällisen ja pohjan kestävyys.

Sisäpelikengät on tehty normaalille askellukselle, joten mahdolliset askellusvirheet kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.   
 
Maila
Salibandymaila on sopivan pituinen, kun varsi ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, ja se heikentää laukaisuedellytyksiä. Liian lyhyellä mailalla on huono ulottuvuus, mikä ei tee hyvää selälle. Pituuden ohella toinen tärkein mailan varren ominaisuus on jäykkyys.
Junioripelaajan mailan tulee olla riittävän joustava (jäykkyys 30 tai enemmän), jotta pelaaja saa vetoihin voimaa. Lavan kovuus ja muoto vaikuttavat syöttöihin ja vetoihin. Lavassa tulisi olla riittävästi suoraa pintaa syöttöjen ja laukausten oppimiseen. Junioreiden on hyvä suosia pehmeitä ja vähän esimuotoiltuja lapoja.  Grippi eli mailan otealueen ”teippi” pitää käsien otteen hyvänä hikoillessakin.
 
Suojalasit
Junioripelaajan on hyvä käyttää pelatessa suojalaseja, jotta vältytään silmävammoilta.Suojalasien hankinnassa tärkeintä on lasien istuvuus, lasien tulee siis tuntua hyvältä.
 

Urheilijan ruokavalio

Hyvillä eväillä peli kulkee

Nuori salibandyn pelaaja kasvaa, rakentaa voimaa ja kestävyyttä, opettelee lajinsa tekniikkaa ja pelitaktiikoita. Hänen on opeteltava myös syömään ja juomaan oikein, jotta hänestä tulisi hyvä urheilija. Kunnon sapuskalla keho voimistuu, polla pitää, tossu liikkuu ja tehopisteet nousevat.

Hyvä ruoka tukee harjoittelua ja otteluja. Arkiruokailu ja järkevät eväät yhdessä liikuntaharrastuksen kanssa rakentavat sen kunnon, jolla jaksaa paahtaa kentällä ja latoa maaleja.

Veden juomisen tärkeys korostuu liikuntasuorituksiin valmistautumisessa ja palautumisessa. Veden litkiminen on erittäin tärkeää ennen pelejä ja pelien jälkeen, sillä hikoillessa elimistöstä haihtuu enemmän nestettä. Nestehukka voi näkyä kentällä voimattomuutena ja lihakset saattavat krampata, liian vähäinen nesteen nauttiminen laskee siis suorituskykyä.

Joukkueissa olisi hyvä kerrata yhdessä pelaajien ja vanhempien kanssa, mitkä olisivat hyviä eväitä syötäväksi ennen treenejä, harjoitusten jälkeen ja turnausmatkoilla: karkit, sipsit ja virvoitusjuomat eivät kuulu kunnon eväisiin!

Hyvää ruokaa - ei ihmepillereitä

Kunnon ruoka tuo nuoren urheilijan ravintoon hiilihydraatteja lihasten ja aivojen energialähteeksi, proteiinia kudosten uusiutumiseen ja lihasvoiman kasvattamiseen, sopivan määrän hyvää rasvaa elimistön voiteluaineeksi sekä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, joilla elintoiminnot rullaavat.

Täysjyväviljavalmisteet, vähärasvaiset maito- ja lihavalmisteet, kala ja kananmuna, pehmeät kasvirasvat niin salaattikastikkeessa kuin leivälläkin sekä tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät kaikki välttämättömät ravintoaineet sopivassa suhteessa toisiinsa. Nesteellä korvataan hikoilua. Hyvin syövän urheilijan ruokavalion ravintoainetiheys on huippua, eikä pilleripurkkiin tai muihin ravintolisiin tarvitse kajota.