Edustuksen valmennukseen uusia tuulia

SB Vaasan Suomisarjassa pelaavan miesten edustusjoukkueen valmennukseen tulee suuria muutoksia. Viisi vuotta edustusjoukkueen mukana kulkenut Teemu Hagelberg, pitkän linjan vaasalainen salibandyvalmentaja Niko Åkerfelt sekä fysiikasta vastannut Katja Kukko jäävät sivuun joukkueen toiminnasta. Päävalmentajana viime kaudella toiminut Jukka Leino jatkaa tehtävässään, kuten myös joukkueenjohtaja Rami Annila sekä huoltaja Veijo Virtanen. Uusina valmentajina joukkueeseen liittyvät Alexander Baryshev ja Topias Vakkuri. Vakkuri on pitkän linjan salibandyvalmentaja, joka siirtyy Vaasaan SPV:n riveistä. Vakkuri on valmentanut myös OLSia sekä rovaniemeläistä Santa´s Unitedia. Baryshevin kannukset on puolestaan hankittu jääkiekon puolelta ja mies tuokin mukavan mausteen tähän salibandysoppaan.

Otetaanpa hieman selvää, minkälaisia miehiä joukkueeseen on liittynyt.
Baryshev tuumaa olevansa vaativa ja samaan aikaan omasta mielestä huikealla huumorilla varustettu urheiluromantikko. Kahden lapsen isä, joista molemmat ovat hurahtaneet lajin pariin ja lopulta löysin itsenikin sieltä Jukan (Leino) pitkän väsytyksen jälkeen. Rohkenemme kuitenkin hieman epäillä miehen huumorintajun laatua, sillä tähän asti suurin osa vitseistä on aiheuttanut lähinnä laajentuvia pupilleja.

Vakkuri ja Baryshev esittäytymässä

Vakkuri taas toteaa tiukkaan sävyyn olevansa Lapin mies! Käyn töissä, opiskelen yliopistolla ja valmennan. Muuta ei sitten tahdo ehtiäkään.  
Vaikka mies päähineistä pitääkin, niin pyynnöistä huolimatta tämä lappalainen ei ole luvannut saapua harjoituksiin neljän tuulen hattu päässään, vaikka se varmasti hyvältä näyttäisikin. Tässä kohtaa alamme jo hieman huolestua miehen heittäytymiskyvystä.

Molempien herrojen reitti SB Vaasan edariin on ehkä hieman epäortodoksinen. Vakkuri asuu Seinäjoella, jossa olisi useampi potentiaalinen seura josta voisi valita. Lisäksi moni saattaa ajatella ettei Seinäjoelta tulla Vaasaan valmentamaan, vaikka varmasti kannattaisi (toimitus huomauttaa). Baryshev taas on vetänyt koko ikänsä lätkää niin pelaajana kuin valmentajanakin. Vaikka lajinvaihtoa aina ajoittain tulee, ei se mitään ihan jokapäiväistä ole. Kysyttäessä Vakkurilta tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Tuntui, että tarvitsen uusia ärsykkeitä valmennukseen. Joka paikassa ajatellaan lajista hieman eri tavalla ja koen, että valmennusympäristön muutos on tähän kohtaan oman kehittymisen kannalta paras vaihtoehto. Vaasassa on haluttu nostaa urheilullisuutta ja sellaiset projektit kiinnostavat aina. Tottakai Vaasassa oleva työpaikka vaikuttaa myös asiaan.

Topias Vakkuri

Baryshev kuittaa asian nopeasti toteamalla, että johan hän on tämän kauden ollut saliabndyvalmennuksessa junnuissa mukana, eli hyppyhän on jo tehty. Lajit eivät myöskään niin paljoa poikkea toisistaan, etteikö puolin ja toisin voisi valmentajavaihtoa nähdä. Lajien välisistä eroista ja samankaltaisuuksista puhuttaessa hetken mietinnän jälkeen löytyy yksi ero. Mailapaine on ”hiukan” erilainen, tuumaa Baryshev. Toisaalta on kyllä ollut hienoa huomata, että jossain määrin termistö ja pelitavat ovat yllättävänkin lähellä toisiaan.  

Minkälaisia valmentaja uudet tulokkaat ovat? Olen vaativa, mutta haluan ehdottomasti olla helposti lähestyttävä. Tykkää haastaa pelaajia saamaan itsestään sitä parasta minää irti joka tilanteessa, Baryshev kertoo.

Innostunut! Se on omasta mielestä kaiken lähtökohta. Kylillä myös huutelevat, että olen vaativa, Vakkuri puolestaan toteaa. Herroilla on myös selvä ajatus siitä mitä he tuovat mukanaan joukkueeseen. Molemmat peräänkuuluttavat vaatimustasoa. Baryshev runoilee kauniisti vielä kilpailun lisäämisestä jokaiseen mahdolliseen hetkeen. Uskon myös tuovani jengiin sellaista me-henkeä, jolla ollaan valmiita lyömään luita eteen ja ehkä vähän sellaista yleisestikin rosoisempaa otetta. Kuulostaa hyvin pitkälti siltä, mitä Barysheviltä itseltään on aikoinaan kaukalossa nähty.

Baryshev haastoi joukkueen kuntopiirikilpailuun

Kumpainenkin on ehtinyt tutustua joukkueeseen nyt muutaman viikon ajan. Miltä se on näin alkuun näyttänyt? Baryshev kiittelee jengiä siitä, kuinka hienosti ovat ottaneet vastaan vaikka Leino ja Vakkuri kuulemma välillä silmiä vähän pyöritteleekin kysymysten ja haastamisten edessä. Sekä Leino, että Vakkuri kieltävät tehneensä näin. Vakkuri jatkaa pelaajien painaneen harjoituksissa hyvin töitä. Kertoo, että halutaan ensi kaudella mennä eteenpäin joukkueena. Nimet ovat kyllä vähän hakusessa. On siellä tuttuja jo tuo tatuoitu mies (Luhta) ja Korpi.

Kysyttäessä miltä joukkue näyttää syksyllä, näkyy vastauksissa tiettyä lätkäjätkää sekä sellaista lappalaista eränuotiouhoa. Urheilullisuus on kehittynyt. Pelataan kaverille vieressä, eikä pelätä, vaikka kentällä vähän nahka tummuu ja veri lentää. Toteaa Vakkuri. Siitä lähdetään liikkeelle, ettei kukaan halua pelata meitä vastaan, kun äijät laittaa vaihdetta isosti silmään. Kyllä ehdottomasti tulee olemaan viihdyttävä jengi katsoa, usko jengiin on kova, komppaa Baryshev.

Tuunainen ja Sahi ottavat tuntumaa kahvakuuliin. Kevyttä on

Vakkuri on mukana myös SB Vaasan P19 valmennuksessa. Mitä mietteitä siitä? Innolla odotan. Pääsee kehittämään nuoria ja olemaan harjoituksissa Hakaselle apuna. Koen, että tällä järjestelyllä pelaajan harjoitellessa laadukkaasti, pelaajapolku vanhemmasta juniori-ikäluokasta edustukseen on suunnitelmallista.

Päävalmentajana jatkava Leino ei peittele tyytyväisyyttään. Kävimme pelaajiston kanssa kauden päätteeksi asioita läpi ja sain sieltä paljon hyviä kehitysideoita. Sovittiin myös pelaajiston kanssa pelisäännöistä hieman tarkemmin, sillä tarkoitus on palauttaa Vaasa huippusalibandykartalle. Se vaatii parempaa sitoutumista sekä harjoittelun määrän ja vaatimustason nostamista. Hienosti pelaajat ottivat tästä koppia ja suuri osa joukkueesta pysyy samana kuin viime kaudella.

Allussa ja Töllössä (TV eli Topias Vakkuri) tiivistyy se mitä jengi kaipaa tähän hetkeen eniten. Kaksi äijää, joilla molemmilla vaatimustaso pysyy korkealla. Fysiikkaosaamista löytyy molemmilta ja sitä hyödynnetään nyt isosti. Katja teki loistavaa duunia edelliset kaudet, mutta yrittäjänä hänellä ei ollut aikaa sitoutua jokapäiväiseen tekemiseen. Nyt meillä on joka harjoituksen yhteydessä varattu aikaa kehittävälle fysiikkatreenille, joten sillä saralla uskon tulevan suuria harppauksia eteenpäin. Lisäksi harjoitusmääriä on nostettu. Töllöllä lajiosaaminen on lisäksi ihan huipussaan ja pelikeskustelut ovat alusta alkaen olleet varsin nautinnollisia. Allu puolestaan tuo juuri sitä mainitsemaansa rosoisuutta, jota kaivataan ja mies nauttii, kun saa teettää erilaisia kilpailuja. Lisäksi sieltä tulee hyvää haastoa ja vertailun hakemista lätkän maailmasta. Molemmilla on hyvä tatsi jo nyt pelaajiin, joten tästä tulee varmasti hyvä. Iso kiitos myös Teemulle ja Nikolle vuosien panoksesta vaasalaisen salibandyn eteen. Annetaan ukkojen vetää ensimmäinen vapaa kesä vuosikausiin ja ruvetaan syksyllä soittelemaan heitä takaisin seuratoimintaan, Leino naurahtaa.

Joka vuosi Vaasaan saapuu tuhansittain opiskelijoita, joiden joukossa saattaa olla pelimies jos toinenkin. Jos tiedossasi on pelimies, jonka suunnitelmiin kuuluu koulupaikan hakeminen Vaasasta niin vinkkaa ihmeessä. Toivotetaan ehdottomasti uudet pelaajat tervetulleeksi. Jos sinulla riittää uskallusta hypätä tähän toimintaan mukaan niin tehdään kaikkemme, jotta kehityt täällä pelimiehenä seuraavalle tasolle, Leino lupaa. Meillä on myös 2-div joukkue, eli valinnanvaraakin löytyy vähän. Minuun saa olla rohkeasti yhteydessä. Hallitsen modernina miehenä viestin kirjoittamisen, mutta myös vanhanaikaisen puhelimessa puhumisen. Leinon saa kiinni numerosta 045 8022 855