SB Vaasa tippui niukasti ulos Suomen Cupista

SB Vaasa tippui eilen kahden kirvelevän tappion siivittämänä Suomen Cupista kakkoskierroksella.

Avausottelussa vastaan asettui nelosdivaria pelaava SC Saragoza. Kone lähti käyntiin varsin yskähdellen, sillä jo ennen kuin minuutti oli kellossa, Saragoza johti 0-1 Lassi Lähdesmäen osumalla. Toki seuraavassa vaihdossa Jesse Ylinen tasoitti Tomi Vuorisen syötöstä. Avauserä oli kuitenkin hyvin staattista pelaamista vaasalaisilta ja erätauolle mentiinkin 1-1 -tasalukemissa.

Toisen erän alkuun Ylinen osui jo toistamiseen vieden kotijoukkueen johtoon, josta se ei enää pelin aikana luopunut. Niklas Paulin kaksi ylivoimamaalia vapauttivat tunnelmaa erän edetessä ja toiselle tauolle siirryttiin 4-1 -lukemissa, vaikka toisen 15-minuuttisen aikana Oransseilla oli jo paikkoja lukuisiin lisämaaleihin.

Heti päätöserän alkuun Mika Kangasniemi kavensi nopeasta vastaiskusta, mutta se oli kristiinankaupunkilaisille laiha lohtu, sillä erän edetessä joukkue jäi pahasti jyrän alle. Ennen päätössummeria Nico Hagelberg osui kahdesti ja Paul ja Juuso Pukkinen molemmat kertaalleen. Näin loppulukemat merkattiin lopulta maalein 8-2.

– Kaikki kunnia vastustajalle, mutta tehtiin avauspelistä itsellemme vähän vaikea, kun avauserä meni seisoskeluksi. Toki nelosdivarijoukkueen peli on hyvin erilaista kuin se, mitä kakkosdivarissa vastustajat esittävät ja se joskus hankaloittaa yllättävän paljon, vaikka tilaa kentällä enemmän onkin. Pikkuhiljaa saatiin kuitenkin juonesta kiinni ja luotiin jatkuvasti lisää maalipaikkoja. Paremmalla viimeistelyllä olisivat numerot voineet olla suuremmatkin, päävalmentaja Ilkka Kittilä kommentoi avausottelua.

Paapat voittoon viime hetken osumalla

Toisessa pelissä vastaan asettui Blue Foxin aamulla maalein 4-3 kaatanut SB Paapat. SB Vaasa sai peliin lentävän lähdön, kun ajassa 1:09 joukkue johti jo 0-2. Maalintekijöinä ensimmäisissä vaihdoissa kunnostautuivat Hagelberg ja Samuel Oikarainen.

Erän edetessä Paapat pääsi kuitenkin pelin päälle ja ex-Woodis/ex-SB Vaasa -maalinsylkijä Kari-Matti Viinamäki onnistui tasoittamaan lukemat ennen erätaukoa nopeiden vastaiskujen päätteeksi.

Toinen erä oli erittäin tasaista puurtamista. Erän ainoan osuman iski Paappojen Mika Joensuu ajassa 19:38. Paapat hallitsivat peliä hienokseltaan ja etenkin keskialueen ylittämisessä nuorella oranssiryhmällä oli haasteita toisen 15-minuuttisen aikana.

Kolmas erä eteni hyvin samanlaisissa merkeissä. Erän avausosuman iski Kimmo Lintala vieden Paapat 4-2 -johtoon ajassa 39:45. Moni ajatteli varmasti jo tässä vaiheessa, että peli alkaa olla taputeltu. Vaan Oranssit eivät luovuttaneet ja jo seuraavassa vaihdossa annettiin kova prässi vastustajan pakeille. Harhasyötön seurauksena Pukkinen pääsi katkoon ja löysi maalin edustalta Riku Korven, joka tälläsi pallon varmasti maaliin.

Reippaat kaksi minuuttia ennen loppua SB Vaasa otti aikalisän ja otti pian sen jälkeen maalivahdin pois hakien tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Vain 39 sekuntia ennen päätössummeria Niklas Paul pääsikin rokottamaan Kim Sandin syötöstä ja peli oli tasan.

Dramaattinen loppu huipentui kuitenkin vain viisitoista sekuntia myöhemmin, kun Paapat heitti palloa suoraviivaisesti Oranssien maalille. Hässäkän päätteeksi Mikael Furu viimeisteli loppulukemat 5-4 konkareille. Näin ollen Paapat kampesi itsensä suoraan kahdella voitolla lohkosta ykkösenä jatkoon seuraavalle kierrokselle.

– Toinen peli oli meiltä päivän paras. Olimme aloitteellisia ja rohkeita pallon kanssa. Toki teimme myös virheitä, emmekä aina löytäneet oikeita pelitilannevalintoja keskialueella. Paapat rokottivatkin näistä tilanteista muutamaan otteeseen kääntäen peliä nopeasti. Virheitä tässä vaiheessa kautta kuitenkin tulee, eikä siitä kannata murehtia, vaan pitää ottaa niistä oppi talteen. Puolustuspelissämme näkyi myös hyviä asioita siihen nähden, että olemme harjoituksissa menneet pitkälti pallollinen peli edellä. Petrattavaakin toki riittää. Pelin loppu tietysti harmittaa, kun kovalla työllä punnersimme itsemme tasoihin.

Vähämaalinen trilleri Blue Foxin nimiin

Kolmannessa kamppailussa pelattiin toisesta jatkopaikasta Saragozan 12-0 rökittäneen Blue Foxin kanssa. Pelistä kehkeytyi todellinen trilleri, sillä maaleja nähtiin vain kolme. Valitettavasti niistä kaksi merkattiin siniketuille ja näin ollen jatkopaikka lipesi maalin tappiolla lukemin 1-2 Uudenkaarlepyyn ylpeydellä.

Foxin osumat iskivät Mikael Nyvall ja Johannes Vähäkangas. SB Vaasan kavennusosuman ottelun toisessa erässä teki Hagelberg Sandin syötöstä. Ottelun lopussa vaasalaisilla oli vielä pari hyvää tonttia laittaa peli tasoihin kuudella viittä vastaan, mutta tulosta ei tällä kertaa tullut.

– Sympaattiset maalin tappiot ovat niitä inhottavimpia tässä lajissa. Isossa kuvassa varmasti oikeat joukkueet menivät jatkoon, kuten tulokset kertovat, mutta vähän jäi sellainen fiilis, ettei viimeisessä pelissä saatu itsestämme ihan parasta irti. Ei jäädä kuitenkaan märehtimään, vaan jatketaan kovaa työntekoa treenikentällä. Päivä antoi kuitenkin osviittaa siitä, että hyvässä suunnassa ollaan ja tulokset jättivät isosti nälkää kauden kohtaamisiin näitä ennakkoon sarjan kärkeen rankattuja joukkueita vastaan.

Päivän tehokkaimmat Oranssit olivat ensi kertaa SB Vaasan paidassa esiintynyt Niklas Paul ja ykköskentän vasempana pakkina mallikkaasti pelannut Nico Hagelberg. Molemmat tekivät tehot 4+1. Kim Sand jakoi kolme maalisyöttöä.

Mainittakoon samalla se, että lauantaina valittiin SB Vaasan kapteenisto kaudelle 2018-19. Kipparinnauhaa kantaa kaudella Kim Sand ja toiseksi varakapteeniksi nimettiin Juuso Pukkinen. Joukkueen äänestämä toinen varakapteeni on tällä kaudella ryhmän kokeneimpiin kakkosdivaripelaajiin lukeutuva Hannu Ikkala.

SB Vaasan aloittaneet kokoonpanot päivän peleissä:

SB Vaasa-SCS 8-2

Klemetti – Paul – Puputti
Hagelberg – Sand (C)

Luhta – Lehtoranta – Korpi
Pukkinen (A) – Olli

Oikarainen – Ikkala (A) – Ylinen
Peräsalo – Vuorinen

Österman (Mikkonen)

Ahtilinna, Björkman, Rintamäki

SB Paapat-SB Vaasa 5-4

Klemetti – Paul – Puputti
Hagelberg – Sand (C)

Oikarainen – Lehtoranta – Korpi
Pukkinen (A) – Olli

Ahtilinna – Rintamäki – Karlström
Peräsalo – Vuorinen

Mikkonen (Österman)

Björkman, Ikkala (A), Ylinen

SB Vaasa-Blue Fox 1-2

Klemetti – Paul – Ylinen
Hagelberg – Sand (C)

Oikarainen – Ikkala (A) – Korpi
Pukkinen (A) – Olli

Björkman – Rintamäki – Karlström
Peräsalo – Vuorinen

Mikkonen (Österman)

Ahtilinna, Jåfs, Laukkonen