Seuran alamäki ja historiallinen kullankaivuu

Kaudella 2016-17 miesten edustusjoukkue pelasi 1-Divarissa. Päävalmentajaksi saatiin Jani Lipsanen. Lipsanen näytti heti kyntensä ja edustusjoukkue pääsi play-offseihin asti. Ensimmäisellä kierroksella toki hävittiin Kuopion Welhoille. Toisella Lipsasen kaudella 2017-18 päästiin myös pleijareihin. Tulos oli sama. Ensimmäisellä kierroksella joukkue putosi Loviisan Toria vastaan, vaikka monien mielestä joukkue oli parempi, kuin edellisellä kaudella. Tulos oli jonkun asteinen pettymys, koska odotukset olivat olleet korkealla. Kauden jälkeen Lipsanen sai päävalmentajan paikan liigaseurasta kotiseudultaan. Lipsasen yllättävä lähtö oli seuralle jonkinasteinen katastrofi. Nopealla aikataululla ei löydetty päävalmentajaa ja pelaajat olivat joukoin lopettamassa. Kaikki kivet käännettiin, mutta kun sarjaan ilmoittautumisen aika tuli, oli pakko raskain sydämin luopua sarjapaikasta.

Seuraavat 3 kautta pelattiin kakkosdivaria. Seuran jäsentaso oli tuolloin yli 650 jäsentä. Olimme Vaasan suurin urheiluseura ja Suomen 13. suurin salibandyseura. Jäsenmäärä ei suoraan alkanut pudota divarista luopumisen seurauksena, vaikka niin pelättiin. Kakkosdivarissa päävalmentajana toimi ensimmäisenä kautena Ilkka Kittilä. Seuraan palkattiin junioripäälliköksi Jukka Peltonen, mutta kauden jälkeen Peltosen työnkuva muutettiin seuratyöntekijäksi. Seuran logokin muutettiin. Kauden jälkeen, Kittilän siirtyessä Saksaan, Päävalmentajana aloitti kaudeksi 2019-20 Teemu Hagelberg. Suomisarja perustettiin seuraavaksi kaudeksi. Pääsimme nousemaan suomisarjaan suoraan runkosarjan sijoituksen perusteella, koska keväällä 2020 kakkosdivarin pudotuspelejä ei pelattu koronapandemian alkamisen takia.

Seuraava kausi 2020-21 oli tynkä koronan takia oikeastaan kaikissa seuran joukkueissa. Ensimmäinen koronakausi ei vielä suuresti vaikuttanut jäsenmäärään. Edustusjoukkuetta valmensi ensimmäisen suomisarjakauden vielä Teemu Hagelberg. Toinen koronakausi 2021-22 oli tynkä monessa sarjassa. Pelejä peruttiin ilman minkäänlaista mahdollisuutta ennakointiin. Edustuksen päävalmentajuuden otti seuran toiminnanjohtaja Jukka Leino. Kauden aikana SB Vaasan jäsenmäärä putosi 45 % alle neljään sataan. Seuran talous tietysti sukelsi ja henkilöstö jouduttiin lomauttamaan useiksi kuukausiksi.

Kausi 2022-23 on SB Vaasan 20 – vuotisjuhlakausi ja suurien muutoksien kausi. Toiminnanjohtaja Jukka Leino irtisanoutui tehtävästään ja toiminnanjohtajan tehtävät jaettiin seuratyöntekijäksi nimitetyn Mikael Aromaan ja hallituksen jäsenten kesken. Kauden aikana todettiin työnjako sen verran onnistuneeksi, että Aromaa nimitettiin uudeksi toiminnanjohtajaksi. Seuran jäsenmäärä nousi ensi kerran koronan jälkeen yli 500.n. Seuran uudeksi teemaksi otettiin myrskyteema ja kotipelipaita vaihdettiin sen myötä mustaksi. Leino jättäytyi pois myös edustuksen valmennuksesta ja uudeksi päävalmentajaksi nimettiin Topias Vakkuri. Edustuksen loppukauden otteet olivatkin viihdyttävän myrskyisiä.

T16 Nibacos/SB Vaasa-yhdistelmäjoukkue Teemu Kuusisaaren valmennuksessa voitti seuran historian ensimmäisen suomenmestaruuden. Kaudeksi 2023-2024 valmennuspäälliköksi on palkattu poikapuolelle Topias Vakkuri ja tyttöpuolelle Teemu Kuusisaari.