Suuren tuntemattoman edessä – Suomisarja 2020-21

Salibandyn suurin sarjamuutos sitten Divarin yksilohkoistamisen on tällä kaudella ensimmäistä kertaa pelattava Suomisarja. Kovin yleistä ei ole, että uusi sarja luodaan jo olemassa olevien sarjojen väliin. Lisäsarjoja on tehty junioreihin ja aikuisiin on lisätty sarjatasoja alaspäin, mutta nyt on luoto sarja, joka asettuu suoraan miesten divarin ja 2-divarin väliin. Tämä sarja kulkee nimellä Suomisarja.

Suomisarjan syntyminen juontaa juurensa haasteesta, jossa kuilu 2-divisioonasta Divariin nousseille joukkueille oli valtava. Kulut moninkertaistuivat, matkustaminen moninkertaistui, ammattimaisuus sekä kaukalon sisällä, että ulkona moninkertaistui. Nämä kaikki yhdessä tekivät sen, että nousijajoukkueille uusi arki oli äärimmäisen haastava ja hissiliikettä nähtiin paljon. Lisäksi Divarista pudonneet joukkueet putosivat tavallaan tyhjän päälle, etenkin jos pääsarjakausia oli takana useampia.

Suomisarja rakennettiin tavoitteellisten 2-divisioonajoukkueiden pohjalle. Seuroille luotiin sarjan suunnitteluvaiheessa kysely, jossa kyseltiin tulevaisuuden suunnitelmia ja haluja pelata jollakin aikavälillä pääsarjoissa. Pääseminen sarjaan vaati myös tietyn sarjasijoituksen päättyneeltä 2-divisioonakaudelta. Covid-19 sekoitti tätäkin asiaa, kun karsintapelit keväältä jäivät väliin. Sarjaan kuitenkin otettiin runkosarjasijoitusten perusteella kaikilta muilta alueilta paitsi Pohjois-Suomesta joukkueita, yhteensä 28. Lisäksi Divarista pudonneet kaksi joukkuetta päätyivät Suomisarjaan. Näistä muodostettiin kolme 10 joukkueen lohkoa. HIFK perui kuitenkin kesän kynnyksellä osallistumisensa sarjaan ja näin ollen ensimmäinen kausi Suomisarjaa pelataan 29 joukkueen voimin.

Joukkueet on jaettu kolmeen lohkoon. Lohkot on rakennettu maantieteellisesti. Kuitenkin niin, että kaikille joukkueille tulee tietty määrä matkustamista, jotta sarja tosiaan valmistaisi paremmin pääsarjatasoille. Etelä-Suomesta saisi rakennettua oman lohkonsa, mutta se ei palvelisi enää sarjan syntyideaa. SB Vaasa nousi sarjasijoituksensa puolesta Suomisarjaan ja pelaa siellä lohkossa A. Lohkon muut joukkueet ovat SalBa (Rauma), FBT PiTu (Pori), Blue Fox (Uusikaarlepyy), MLT (Seinäjoki), NIbacos (Kokkola), Ilves (Tampere), Classic United (Tampere), KrP Akatemia (Nokia) sekä SR (Tampere). Mikäli Suomisarjan muut lohkot kiinnostavat, niin löydät niistä tietoa täältä.

Uusi sarja on erittäin vaikeasti ennakoitavissa, mutta yritämme silti meidän lohkon osalta. Lohko A pitää sisällään kaksi joukkuetta, jotka pelaavat sarjaa käytännössä A-nuorten SM-sarjajoukkueellaan, Classic United ja KrP Akatemia. Tämä saattaa olla myös suuntaus tulevaisuudessa, eli Suomisarja rakentuu ylöspäin pyrkivistä aikuisten joukkueista, mutta myös huippuseurojen A-nuorista joko rinnakkain pelattuna SM-sarjan kanssa tai pelkästään pelattuna. Tämä taas tuo sarjalle mielestämme pirteän lisän, sillä näiden mukana sarjaan tulee valtavasti huippuosaamista ja talenttia, joita pääsee seuraamaan ennen läpimurtoa aikuisten liigatasolla.

Ennakoimme Lohko A:n suurimpien ennakkosuosikkien löytyvän juurikin näistä nuorten joukkueista. Nostamme ennakkosuosikiksi Classic Unitedin, jolla varmasti riittää leveys ja materiaalin taso vielä Suomisarjaa korkeammallekin. Classicin kohdalla pelaaminen ASM-sarjassa saattaa vaikuttaa yksittäisten otteluiden kokoonpanoihin päällekkäisyyksien osalta, mutta näitä ei liene montaakaan kauden aikana tulossa. Sarjassa kuin sarjassa kestosuosikin viittaa kantava Classic on meidän valintamme sarjan voittajasuosikki numero ykköseksi.

Classicin takana tuleekin sitten tiukka kisa sarjasijoituksista, emme ota sen enempää kantaa joukkueiden lopullisiin sijoituksiin, vaan pyrimme käymään joukkueita läpi sen osalta mitä niistä tiedämme.

Blue Fox
Blue Foxille kaudesta on odotettavissa erittäin mielenkiintoinen. Jori Isomäki on valmentanut joukkuetta vuosia ja vienyt nuoria pelaajia hienosti eteenpäin. Ennen virallista valmennuspestiään Isomäellä oli valtava rooli joukkueessa mm. vaatimustason asettajana. Kaiken kaikkiaan edelliset kymmenen kautta Blue Fox on henkilöitynyt vahvasti Isomäkeen. Isomäen siirtyessä SPV:n penkin taakse on mielenkiintoista nähdä miten se vaikuttaa joukkueen pelaamiseen. Isomäki on aina osannut piiskata joukkueensa suoritustason maksimiin ja usein sen yli. Vaikka Isomäki jatkaa edelleen noin kerran viikossa Foxin mukana, on Robin Holländerilla uutena vastuuvalmentajana suuret saappaat täytettävänään. Holländerin ensimmäistä kautta pääkoutsina ei helpota se, että joukkueesta on poistunut valtavasti kärkiosaamista, kun joukkueen hyökkäyksen ykköspyssy Didrik Lillas siiryi liigaan nousseeseen Nurmon Jymyyn. Lisäksi puolustuksen tukipilarit Alexander Nyman ja Axel Hedman siirtyivät Esport Oilersin liigamiehistöön. Menetykset ovat sellaisia, joista jokaisella joukkueella riittäisi toivuttavaa. Blue Fox ja SPV ovat sopineet farmiyhteistyöstä ja sen puolesta Foxin paidassa nähdään kauden mittaan varmasti nuoria SPV-pelureita. Vaasalaisille erittäin tuttu Riku Hakanen on ainakin yksi pelaajista, jotka varmasti tullaan kauden aikana Foxin paidassa näkemään. Hakanen on todella kova tekijä Suomisarjaan. Nämä tuovat hyvän lisän joukkueeseen, mutta tullessaan eri seurasta, voi tottumisessa uuteen ympäristöön mennä aina hetki.

Didrik Lillaksen siirtyminen Jymyn paitaan on kova takaisku Kuva: Esa Takalo

MLT
Seinäjoen Mailattomat on kokenut ryhmä, joka ei pienistä hetkahda. Joukkueen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti hyvä puolustuspelaaminen yhdistettynä hyvään vastahyökkäyspelaamiseen. Joukkueessa riittää kamppailuvoimaa ja kaikkien näiden yhdistelmänä MLT osaa olla hyvinkin hankala vastustaja. Pelaajaliikenteestä joukkueeseen tai joukkueesta pois ei ole tietoa, mutta MLT saa varmasti hyvin kilpailukykyisen joukkueen kasaan Suomisarjaan.

Nibacos
Kokkolalainen Nibacos on jo vuosia tehnyt töitä sen eteen, että joukkue onnistuisi 2-divisioonasta ylemmäs nousemaan. Nyt on vihdoin se vuosi kun Kokkolassa päästään ainakin osin tähän tavoitteeseen. Nibacos on hyvin valmennettu joukkue, jossa pelaajilla on selkärangassa mitä kentällä halutaan tapahtuvan. Joukkue on naarannut rosteriinsa vahvistuksia lähiseuroista ja etenkin Hipasta, joka varmasti osin näiden menetystenkin vuoksi päätti luopua 2-divisioonapaikastaan. HiPasta Sinisiin on siirtyneet ainakin joukkueen tehopelaajat Lassi Lokasaari sekä Tommi ja Tuomas Tilus. Myös Miika Mattila ja Mattias Boren siirtyivät muun joukon mukana. Borenin ja Nibacoksen sopimus kuitenkin purettiin juuri kauden kynnyksellä, kun mies sai opiskelupaikan Ruotsista. SB Vaasassa B-junioreissa pelannut ja viime kaudella harjoitusvahvuudessa ollut Ville Mattila palasi myös kotikaupunkinsa joukkueeseen. Kokkolassa on osattu tehdä ottelutapahtumia ja joukkueen pelit tulevatkin olemaan yhdessä Blue Foxin kanssa varmasti sarjan mieleenpainuvimmat niin vieraspelaajien kuin katsojienkin kannalta.

KrP Akatemia
Nokian KrP:n Akatemiajoukkue koostuu A-nuorten SM-sarjassa pelaavista pelaajista. Kentällä tullaan näkemään varmasti siis paljon vauhtia ja taitoa tämän joukkueen myötä. Uskomme joukkueen olevan samalla tavalla seuransa näköinen kuin Classic on omansa. KrP:n peleissä on siis luvassa näätärokkia, jossa ei välttämättä hirveästi peruutella. Joukkueen haasteena on sama kuin Classicilla, eli yksittäisen ottelun kokoonpano saattaa elää jonkun verran päällekkäisten pelien vuoksi. KrP:n tapauksessa liikehdintää saattaa olla enemmän kuin Classicilla, sillä useampi joukkueen pelaajista saattaa löytää itsensä ajoittain jo nyt myös liigamiesten kokoonpanosta.

SR
Tamperelainen SR, eli salibandykansalle tutummin Soittorasia on meille täysi mysteeri. Joukkue oli Sisä-Suomen lohkon viides ja olisi joutunut karsimaan paikasta Suomisarjassa, mutta sai paikan koska karsintaotteluja ei vallitsevan tilanteen vuoksi päästy pelaamaan. Tilastoja tutkimalla joukkue vaikuttaa aika tasaiselta. Selkeimpänä vahvuutena tilastojen perusteella on joukkueen puolustuspelaaminen, sillä joukkue päästi viidennestä sijastaan huolimatta sarjassa ylivoimaisesti vähiten maaleja. Ainoastaan 85, kun toiseksi vähiten päästäneellä ja sarjan voittaneella RSS Panthersilla sama lukema oli  112. Puolustus olikin selvästi joukkueen paras vahvuus, sillä maaleja joukkue onnistui tekemään vain 104, joka oli kolmanneksi vähiten koko sarjassa.

Ilves
Perinteinen tamperelainen joukkue on varsin mielenkiintoinen lisä Suomisarjaan. Joukkueessa pelaa todella kovia nimiä ja joukkue on varmasti yksi sarjan kovimpia joukkueita, ainakin nimilistan perusteella. Ilves vahvistui merkittävästi kun joukkueen maalinsuuta tuli vahtimaan vaasalaisille hyvinkin tuttu Pasi Järvinen. Järvinen on erinomainen maalivahti, joka Vaasasta lähtönsä jälkeen on pelannut jokaisena vuotena liigaa kantaen suurta torjuntavastuuta kaikissa joukkueissaan (SalBa, LASB ja Steelers). Järvisen kanssa samoihin aikoihin SB Vaasassa ihastuttanut Eemeli Peltonen siirtyi myös Ilveksen leiriin. Peltonen omaa liigakokemusta SPV:n ja TPS:n organisaatioista. Joukkueessa on muutenkin useita tamperelaisia liigapelaajia. Joukkueen viime kauden tehokkain pelaaja Topi Koskine on pelannut useamman vuoden KooVeessa. Ilveksellä on heittää kentälle myös sellaiset voisiko sanoa melko nimekkäät pelurit kuin Lassi Vänttinen ja Sami Nyman. Vaikka Vänttisellä tulee kauden aikana mittariin 40-v ja Nymanillakin 39, niin molempien herrojen kädet ovat taikoneet sellaisen määrän pisteitä ihan maailman kovimmissa peleissä, että tuskin ne vielä tuossa iässä ihan jäähän ovat ehtineet. Vänttinen teki viime kaudella pelaamissaan 11 ottelussa 45 pistettä. Nyman puolestaan teki itselleen uskollisesti maaleja enemmän kuin pelasi pelejä. 17 pelattua ottelua tuottivat 19 maalia. Ilveksellä on siis vahva joukkue, mutta meillä on pieni epäilyt, että etenkään nämä kokeneimmat konkarit eivät bussin penkkiä tule kauden aikana hirveästi kuluttamaan ja se saattaa näkyä myös tiettynä heilahteluna pelien välillä.

Ilveksen paidassa juonittelujaan jatkaa moninkertainen arvokisakävijä Lasi Vänttinen

FBT PiTu
Porilainen PiTu olisi myös joutunut karsimaan paikastaan Suomisarjaan, mutta sai paikan koska karsintoja ei pelattu. Joukkueessa on paljon Karhujen junioriputken läpikäyneitä pelureita. Joskin joukkueen kirkkain tähti Juho Myllyharju siirtyi takaisin kasvattajaseuraansa Karhuihin pelaamaan Divaria. Tämä on luonnollisesti iso isku porilaisille. Myllyharjun takana on ollut vähän hiljaisempaa mitä tulee pisteiden tekoon. Vastuunkantajan viittaa saatetaan asetella miesten Divarissakin käyneelle Jere Tuovilalle, joka on juonikas pelaaja pallon kanssa. PiTulla ja Karhuilla on farmisopimus jossa liikehdintä on varmasti enemmän Karhuista PiTuun kuin toisinpäin. Tämä saattaa auttaa PiTua merkittävästi pitkässä juoksussa.

SalBa
Raumalainen SalBa tuli suurelle yleisölle tunnetuksi joukkueena joka ei suostunut millään putoamaan liigasta. Kaikkina kolmena liigavuotenaan joukkue ennakoitiin selväksi putoajaksi, mutta niin vain joukkueen onnistui kaksi ensimmäistä kautta väistää tuon luodin. Kun putoaminen sitten lopulta tuli, oli pudotus raju ja surullinen. Joukkue putosi saman tien myös Divarista 2-divisioonaan, eikä sielläkään hommat lähteneet erityisen ruusuisesti liikkeelle. SalBa sai paikkansa Suomisarjasta takaportin kautta, kun Itä-Suomesta tuli muutama poisjäänti, oli SalBa täyttövuorossa ja otti paikkansa niin sanotusti kabinetin kautta. SalBan joukkue on työteliäs ja kurinalainen, tai ainakin ollut. Päävalmentaja Joni Rokosa on vielä katsomaton kortti miesten sarjoissa, joten emme voi varmuudella tietää mitä tuleman pitää. Aikaisemmat päävalmentajat ovat kuitenkin vannoneet vahvasti puolustamisen ja työnteon nimiin ja se on pelaajilla selkärangassa. Joukkue koki massiivisen menetyksen, kun jo sopimuksen tehnyt, maajoukkueessakin pelannut Janne Hyvönen sai tarjouksen Sveitsistä ja päätti pakata matkalaukkunsa. Hyvösen menetys tuntuisi missä joukkueessa tahansa, mutta SalBassa se kirpaisee varmasti vielä paljon kovemmin sillä Hyvösellä oli pelillisen johtajuuden lisäksi valtava merkitys ja rooli myös pukukopissa. SalBaan on myös tullut hyviä pelaajia. Hyvöseltä vapautunutta johtajan roolia voi sovittaa ainakin Niko Kaerlan harteille. Seuran oma kasvatti pelasi viime kauden Nokian KrP:ssä liigaa, sitä ennen mies pelasi Sveitsissä. Kaerla on juonikas ja taitava puolustaja jolla on maaginen kyky saada pallo toimitettua peittojen ohi maalille asti. Kaerla tullee naputtamaan maaleja sarjassa siihen tahtiin, että moni kärkikenttien hyökkääjä olisi niistä määristä kateellinen. SalBa vahvistui myös Mikko Immosella, jolla on allaan 166 liigaottelua Happeen, Kooveen ja KrP:n riveistä. Pelaamissaan otteluissa 21 pistettä tehnyt Immonen on varmasti yksi sarjan kovimmista pelaajista. Joukkueen maalinsuuta tilkitsemään palaa Petri Elo jolla hänelläkin on liigakokemusta vyöllään. Paluusta erikoisen tekee se, että Elo ehti olla poissa pelikentiltä viiden vuoden ajan. Todellinen come back.

Niko Kaerla ottaa suuren vastuun SalBassa

Kaiken kaikkiaan luvassa varmasti mielenkiintoinen sarja, jossa nähdään. hyvälaatuisia otteluita jokaisessa kolmesta lohkossa. SB Vaasan osalta perkaamme tilanteen omassa uutisessa. Löydät sen näiltä samoilta sivuilta 2.10.20 klo 17