Uutta ja uusvanhaa verta mukaan miesten valmennukseen

Vaikka miesten edustusjoukkue jatkaa Jani Lipsasen komennossa tulevallakin kaudella, tullaan valmennuksessa näkemään merkittäviä muutoksia. Tommy Udeliuksen jääminen sivuun pisti valmennustiimiä uusiksi. Uden lähtöä paikkaamaan Lipsasen avuksi pestattiin Teemu Hagelberg ja Niko Åkerfelt.

Hagelberg toimi viime kaudella 2.divisioonassa pelaavan Young Boysin luotsina ja sitä edellisellä kaudella hän oli mukana B-junioreiden valmennustiimissä.

Åkerfelt on puolestaan tuttu nimi vaasalaista edustusjoukkuesalibandya seuranneelle väelle, ensin luottopuolustajana, ja myöhemmin yhtenä Marko Luoman valmennustiimin jäsenenä.

Lipsanen odottaa mielenkiinnolla uuden tiimin kanssa työskentelyä.

”Teemu on sellainen viimeisen päälle lajiniilo, joka haluaa mennä eteenpäin ja on erittäin kiinnostunut pelistä. Niko on saanut vuoden vetää henkeä ja seurata peliä vähän etäämmältä ja tiedän, että hänellä on nälkä taas kasvanut ja kova halu tuoda oma tietotaitonsa joukkueen käyttöön”, Lipsanen sanoo.

Lipsanen myöntää, ettei vastuunjakaminen ja tiimin osaamisen hyödyntäminen ole aina kuulunut hänen vahvuuksiinsa. Sillä osa-alueella hän toivoo parannusta tulevalla sesongilla.

”Kokonaisuuden on oltava minulla hallussa ja mietittynä. Mutta jakamalla selkeämmin vastuuta muille valmentajille niin, että jokaiselle löytyy sitä omaa osaamista ja kunnianhimoa vastaavaa tehtävää, uskon meidän saavan motivoituneempia ja parempia valmentajia”, Lipsanen sanoo.

Millaista työnjakoa valmennuksen kanssa on tässä vaiheessa suunniteltu?

”Tanelilla on tietysti iso vastuu fysiikkaharjoittelusta ja pyritään entistä tarkemmin miettimään harjoituksen rytmitystä niin, että myös lajikuormaa päästää säätelemään yhdessä Tanelin kanssa.”

”Nikon ja Teemun kanssa meillä varmasti hommat tarkentuvat kesän ja kesäleirien aikana, kun pääsemme entistä paremmin istumaan yhdessä alas. Mutta pääpaino pojilla tulee olemaan puolustuspelaamisessa ja sinne esimerkiksi Nikolta odotan pelaajataustankin ansiosta paljon pieniä asioita, joita hän voi yksilöille opettaa”, Lipsanen raottaa.

Heitimme Nikolle muutaman kysymyksen paluun kunniaksi.

Mikä sai palaamaan valmennushommiin?
– Eihän salibandy tästä miehestä lähde, vaikka joskus niin haluaisinkin. Sai vähän ladattua akkuja ja taas on intoa. Mielenkiintoinen projekti, hyvä joukkue ja oranssi sydän.

Millaisin odotuksin ensi kauteen?
– Uusi pelitapa tuo varmasti alkuun haasteita. Osana valmennusta pidän huolta siitä, että pelaajat sisäistävät asiat ja saadaan homma toimimaan. Keväällä sitten katsotaan mihin joukkueen rahkeet riittävät.

Millaisen valmentajan SB Vaasa saa Niko Åkerfeltistä?
– Aika analyyttisen, helposti lähestyttävän ja tarvittaessa kovankin.

Vuoden katselit touhua etäämmältä joukkueen arjesta, toiko se uusia ajatuksia?
– Ei nyt mitään maata mullistavaa, mutta tulihan siinä erilaisella tavalla seurattua muita joukkueita kuin aiemmin. Salibandy on siitä kiva laji, että sitä voi pelata todella erilaisilla tyyleillä. Pääasia on, että saadaan joukkue pelaamaan meidän tyylillämme.