SM-karsinnat osa 1 – Melkein ei vain riitä

SB Vaasan nollakolmoset asettivat valtakunnalliseen SM-sarjaan pääsyn tavoitteekseen toukokuussa 2015. Elokuun 19. päivä tuota tavoitetta päästiin vihdoin konkreettisesti tavoittelemaan, kun oranssit matkasivat Forssaan haastamaan C2-poikien SM-karsintojen B-lohkossa Rauman SalBan, Kouvolan Sudet SB:n, Mikkelin Hatsinan sekä RSS Panthersin ja FoSun muodostaman yhdistelmäjoukkueen. Vielä Forssassa tavoite ei täyttynyt, mutta yhteinen kokemus valmisti oransseja seuraavaan viikonloppuun.

Sudet SB – SB Vaasa 4–9 (1–4, 2–2, 1–3)

Karsintaurakka alkoi likimain täydellisesti, kun oranssit olivat kahdeksan ensimmäisen SM-karsinnoissa pelatun minuutin jälkeen jo 3–0-johdossa. Terävällä alulla hankittu kolmen maalin johto säilyi aina kolmanteen erään saakka, kunnes Sudet pääsi kymmenen minuuttia ennen loppua kahden maalin päähän. Heti kahdessa seuraavassa vaihdossa oranssit kuitenkin paketoivat ottelun osumalla kahdesti kymmenen sekunnin välein ja SM-karsintojen ensimmäinen voitto kirjattiin lukemin 9–4.

SB Vaasa – Hatsina 9–6 (3–3, 2–2, 4–1)

Lauantain toisessa ottelussa vastus Itä-Suomesta koveni entisestään, kun SB Vaasan ja mikkeliläisen Hatsinan nollakolmoset ottivat historiassaan toista kertaa yhteen. Edellisestä kohtaamisesta oli vajaa vuosi aikaa, kun Turussa Mestareiden Cupissa joukkueet mittelivät niin ikään turnauksen avauspäivän päätösottelussa. Tuolloin kaksieräinen kamppailu päättyi tasalukemiin 3–3, ja muutoksia voimasuhteisiin ei vuodessa ollut juuri tullut.

Tasalukemat 3–3 olivat tällä kertaa taululla jo avauserän jälkeen, kun maaleja tehtailtiin kahden minuutin ajan vuorotellen peräkkäisissä vaihdoissa. Toisessa erässä palloa enemmän hallussaan pitänyt Hatsina ehätti kaksi maalia edelle, mutta oranssi ryhmä ei lannistunut. Jos vuosi sitten SB Vaasan 3–0-johto oli sulanut tasapeliksi, niin nyt Kaarlen kentällä kesän mittaan juostut intervalliharjoitukset tuottivat tulosta ottelun edetessä pidemmälle. Toiseen erätaukoon mennessä tappioasema oli kurottu tasoihin ja kolmannessa erässä kahden maalin etu kääntyi oransseille. Ilman maalivahtia Hatsina onnistui vielä pääsemään maalin päähän, mutta kaksi osumaa tyhjään maaliin sinetöivät 9–6-voiton.

SB Vaasa – SalBa 10–4 (2–1, 2–0, 6–3)

SM-karsintojen toinen päivä alkoi lohkon heikoimmaksi arvioitua Rauman SalBaa vastaan. Ennakkosuosikkina pelaaminen oli karsinnoissa uusi tilanne ja kahden erän jälkeen taululla olikin vielä maltilliset 4–1-lukemat. Erätauolla oranssien keskuudessa kuitenkin sovittiin, että yhdeksän maalia on tehtävä tässäkin ottelussa, ja lopulta voitto kirjattiin SB Vaasalle 10–4.

RSS Panthers/FoSu – SB Vaasa 4–3 (2–1, 1–0, 2–1)

Karsintaturnauksen päätösottelussa panoksena oli voittajalle paikka SM-sarjaan. Kotijoukkue RSS Panthers/FoSu oli kompastunut tasapeliin Susien kanssa, joten oransseille tie SM-sarjaan oli tasapelilläkin auki. Pidempään levännyt ja kotiyleisön tukema yhdistelmäjoukkue piti palloa ottelussa huomattavasti SB Vaasaa enemmän, mutta ei kyennyt luomaan montaakaan vaarallista maalipaikkaa tiiviin puolustusryhmitelmän lävitse. RSS Panthers/FoSu pääsi pelaamaan läpi ottelun mukavuusalueellaan johtoasemassa, vaikka oranssit onnistuivatkin kahteen otteeseen järjestämään maalin suoraan keskialoituksesta.

Ottelun loppuhuipennus käynnisti oranssien aikalisästä seitsemän minuuttia ennen päätöstä, jonka aikana ladattiin viimeiset voimat kahden maalin takaa-ajoaseman kuromiseksi. Aika näytti jo loppuvan vääjäämättä kesken, kunnes vajaat kaksi minuuttia ennen loppua oranssit pääsivät vihdoin maalin päähän. Suvereenisti peliä tähän asti hallinnut RSS Panthers/FoSu meni täysin paniikkiin ja kadotti oman pelinsä tyystin, joka avasi oransseille vielä yhden mahdollisuuden. Ottelun viimeiset 20 sekuntia kestänyt kahden pelaajan ylivoima ilman maalivahtia ei kuitenkaan valitettavasti tuonut kaivattua maalia, joten oranssien kohtaloksi jäi seurata isäntäjoukkueen juhlia vierestä.

SB Vaasan C2-poikien ensimmäinen karsintaviikonloppu osoitti, että joukkue pystyy kaatamaan taitavampiakin vastustajia pelaamalla joukkueena ja kitkerä tappio jätti valtavan tahtotilan SM-sarjaan pääsystä seuraavalle viikonlopulle. Liigapaikkaa oli jo maistettu, nyt se olisi oikeasti otettava.